Delar som spelar in i prissättningen för att utföra ett arbete är risker och tid. Det här är en del av de viktigaste aspekterna som vi alltid tittar på under besöket på plats och som påverkar prisbilden på olika sätt.
Trädslag
Typ av träd avgör virkes hårdhet, fiberlängd och beteende när du arbetar med det. Björk, gran, tall eller asp är trädslag som är enklare och lättare att fälla och att arbeta med än exempelvis pil, poppel eller sälg som ibland kan kräva mer försiktighet och större marginaler.
Kondition, storlek och volym
Hur trädet ser ut och mår är en direkt avgörande faktor som påverkar prisbilden. Friska träd utan skador eller röta är enklare att arbeta med. Döda träd, döende träd, torra träd, träd med röta i, instabila träd, kraftigt lutande träd eller träd med synliga och tydliga skador är svårare och mer riskabla att arbeta med.
Grenverk och krona påvisar ofta hur ett träd mår, exempelvis om det finns mycket torrkvistar eller torrgrenar. Svampar och växtlighet på stammen och runt roten påvisar också ett träds kondition.
Ett högt träd, ett träd som är grovt (har en stor diameter på stammen), ett träd med en stor yvig krona, eller ett träd med kraftiga och grova grenar tar alltid längre tid att arbeta med.
Hinder, arbetsyta och markförhållanden
Vart trädet står i förhållande till sin omgivning påverkar val av arbets och eller fällningsmetod. Att fälla ett träd direkt från marken är enklare och billigare än att till exempel behöva klättra upp i trädet och med stöd av rep och olika riggning och firningsmetoder "montera ned" grenar och/eller stamdelar. Ibland kan det behöva användas en lift eller till och med en kran.
På platsen där trädet står finns det kanske byggander, vägar, gång/cykelbana, luft eller mark-ledningar (el, tele eller fiber), vattendrag, pooler, trädgårdsinstallationer, rabatter, staket, brunnar eller andra träd som hänsyn måste tas till. Vart dessa finns i förhållande till trädet vi ska arbeta med, väljer också vilken sätt vi utför arbetet på.
Vilken typ av markförhållanden som finns vid och runtomkring trädet kan påverka hur vi behöver arbeta för att exempelvis fälla trädet. Det kan vara att trädet står i en kraftigt sluttning eller bland stenar.
Efterhantering
Efter genomförd fällning/beskärning/röjning finns det också en del aspekter och "val" som du kanske vill göra? Dessa val påverkar priset på olika sätt. Här är några exempel:
- Upparbetning av stam och grenar till ved
- Kapning av stam för upparbetning till annan användning, ex: reglar, plank eller stolpar
- Flytt av (skotning) och hantering av stamdelar, grenar och ris
- Flisning för användning av fliset i din trädgård eller till andra ändamål
- Bortforsling för återvinning
- Volym/mängd som skall transporteras/forslas bort
- Stubbfräsning, normalt djup eller extra djupt
Givetvis ingår en grovstädning av arbetsplatsen, baserat på vart trädet står. Alltsom oftast, beroende på platsen, ingår alltid kvistning och kapning till hanterbara längder i en offert.
Skall du som kund själv ta hand om allt efter ett genomfört arbete ser vi alltid till att det inte finns spänningar i exempelvis grenar eller stockar och att ditt eget arbete kan genomföras på ett säkert sätt.
Tips!
Ibland fälls träd i trädgårdar med fördel under vinterhalvåret. Dels kan det finnas ett snötäcke men också tjäle i marken. Det skyddar gräsmattan något från slitage.
Under vinterhalvåret är också träden i vila, vilket betyder att de inte innehåller lika mycket vätska som under vår/sommarperioden.
Många trädslag beskärs med fördel under vårvintern, vilket är under februari och mars månad. Det gäller exempelvis ask, ek, lind eller äpple och päronträd.
Nedmontering av sjuk alm, januari 2020.