Skotning

(Skotning betyder att maskinellt flytta på stamdelar, grenar eller ris på en arbetsplats)

Vi hjälper er gärna med att flytta på stockar, grenar eller ris till en upplagsplats för att möjliggöra bortforsling eller för att flisa och använda på plats.

Efter ett arbete med ett eller flera träd blir det ofta mycket grenar, ris och stamdelar att ta hand om. I många fall handlar det om flera ton i vikt eller flera kubikmeter i volym. Detta är tungt att hantera manuellt med kroppskraft för att flytta till en upplagsplats.

Om JärnHästen

Den maskin vi använder oss av för skotning heter JärnHästen Essence och tillverkas av Lennartsfors AB i Årjäng. Den är radiostyrd, hydrauliskt framdriven och körs på alkylatbensin.

På maskinen sitter gummiband och inte hjul. Gummibanden bäddar för ett mycket lågt marktryck och stor framkomlighet.

Marktrycket är mindre än från ett fotsteg från en människa. Det här gör att vi inte sliter så hårt på känsliga underlag, exempelvis en blöt gräsmatta.

Framkomligheten är otroligt bra. Ängsmark, myrmark, skog, park, trädgård eller brant terräng spelar ingen roll. Maskinen tar sig fram ändå, tack vare sin låga tyngdpunkt och hydrauliskt flyttbara chassi.

Maskinen är relativt liten till sin storlek. Den är ca 190 cm lång, 120 cm bred och väger runt 800 kg. Längd och vikt kan variera något beroende på vilken utrustning som sitter på maskinen. Lyftkapaciteten är ca 600 kg, dragkapaciteten är ca 1 ton. Det finns en fjärrstyrd vinsch monterad med en dragkapacitet på ca 1 ton. Normalt sitter en lunningsgrip monterad som huvudverktyg. Det finns även möjlighet att montera andra verktyg såsom skopa, harv, lyftgafflar, plog eller andra entreprenadverktyg på verktygsfästet. För ökad kapacitet vid olika tillfällen använder vi även en skogsvagn med hydraulisk kran, direkt kopplad på maskinen.

Storleken och framkomligheten gör att vi kommer fram och kan arbeta på riktigt svårtillgängliga och trånga platser.

 


Flytt av granstockar på tomt i Eskilstuna, med JärnHästen Essence, 2020.

 

Prov eller demokörning?

Vi på Isaks Trädfällning & Röjning AB är referenskunder, ambassadörer och demoförare för Lennartsfors JärnHästen serien.

Kontakta oss gärna om du själv arbetar professionellt som arborist/trädfällare eller driver eget skogsbruk. Vi berättar gärna mer och kan även ta emot besök för demonstration.

För mer information om JärnHästen besök gärna Lennartfors AB

 

Bortforsling av stockar, grenar & ris

Behöver du flytta bort stamdelar, grenar eller ris kan du räkna med stöd av oss. Vi samarbetar med professionella åkerier med hög kapacitet. De kan flytta upp till 60 kubikmeter stamdelar, grenar & ris per hämtning (bil med släp inräknat) De använder också kranar med lång räckvidd som kan nå upp till 25 meter.

Materialet efter fällning, trädvård eller röjning återanvänds alltid om vi ser till att det transporteras bort. Det lämnas på flera olika upplag, beroende på utgångspunkt, där det får ligga och torka ur. Sedan flisas materialet och går till ett kraftvärmeverk för produktion av fjärrvärme eller el.

 


Skotning av stockar med kopplad hydraulisk skogsvagn, Strängnäs 2021.